Apple představil iPhone OS 4

Apple představil iPhone OS 4

Apple včera představil iPhone OS 4 software a vypustil jeho beta verzi členům iPhone Developer Programu. V iPhone OS 4 beta najdete aktualizovaný Software Development Kit (SDK) s více než 1500 novými Aplikačními rozhraními (API) a více než 100 novými funkcemi, které budou dostupné pro iPhone a iPod touch uživatele toto léto. Nové funkce zahrnují multitasking pro aplikace třetích stran, složky pro lepší organizaci a přístup k aplikacím, vylepšený Mail a unifikovaná složka příchozí pošty, rychlé přepínání mezi složkami a vlákny zpráv. Je vylepšena podpora Enterprise funkcí, včetně lepší ochrany dat, správy zařízení, distribuce bezdrátových aplikací a další. Dále iAd mobile reklamní platforma a iBook - úžasná nová čtečka knih a online obchod s knihami, který se nedávno objevil u iPadu.

"iPhone OS 4 je čtvrtou velkou verzí nejpokročilejšího mobilního operačního systému na světě," říká Steve Jobs, ředitel Apple. "Připravili jsme více než 100 nových funkcí, včetně multitaskingu, složek, unifikované složky příchozí pošty, hlubší podpory Enterprise řešení, iPhone verzi čtečky iBooks a online obchod s knihami."

Nový multitasking iPhone OS 4 nabízí novou cestu jak se rychle přepínat mezi aplikacemi a poskytuje vývojářům sedm nových multitaskingových služeb, kterými lze přidat multitasking funkce pro jejich aplikace. Tyto služby zahrnují audio na pozadí, takže aplikace jako Pandora může přehrávat hudbu na pozadí, či VoIP může obdržet hovor, zatímco iPhone spí nebo uživatel má spuštěnou jinou aplikaci. iPhone OS 4 nabízí multitasking pro aplikace třetích stran, zatímco šetří výdrž baterie a výkon aplikace na popředí, což byl až dosud na mobilních zařízení problém.

Složky umožňují uživatelům lepší organizaci a rychlý přístup k jejich aplikacím. Jednoduché přesunutí aplikační ikony na druhou aplikační ikonu vytvoří novou složku. Složka dostane automaticky jméno podle kategorie, ve které je aplikace v App Storu, které uživatel může změnit. Pomocí složek, uživatelé mohou organizovat a přistupovat k více než 2000 aplikací na iPhone. Uživatelé mohou také vytvořit a spravovat iPhone složky na Macovi nebo PC pomocí iTunes 9.2.

iPhone OS 4 připravil uživatelům největší pohodlí pro práci s emaily pomocí nové složky přijaté složky, dovolte uživatelům vidět zprávy z jejich emailových účtů v jedné společné složce. Jen po pár klepnutí uživatelé mohou rychle přepínat mezi složkami aby vidělali zprávy z jednoho účtu. Dále uživatelé mohou číst zprávy podle konverzace, což usnadňuje sledování emailových diskuzí, stejně jako umožnňuje otevření emailových zpráv pomocí kompatibilních aplikací z App Storu.

iAd, nová mobilní reklamní platforma Apple, kombinuje možnosti TV reklamy s interaktivitou webových reklam. Dnes, když uživatelé klepnou na mobilní reklamu, jsou téměř vždy přepnuti z aplikace na webový prohlížeč, který nahraje webovou stránku inzerenta. Uživatelé se musí vrátit do původní aplikace, což je často obtížné nebo nemožné se vrátit do bodu před odchodem z aplikace. iAd tento problém řeší zobrazování celostránkového videa a interaktivního obsahu bez opuštění aplikace a umožňuje vrátit se zpět do aplikace, kdykoliv budou chtít. iPhone OS 4 dovoluje vývojářům snadno zapojit iAd možnosti do jejich aplikace a reklamy jsou dynamicky a bezdrátově doručovány zařízení. Apple bude prodávat a nabízet reklamy a vývojáři obdrží běžných 60 % z tržby.

iPhone OS 4 beta nabízí také vývojářský náhled Game Center, což je API, které dovoluje vývojářům vytvářet aplikace s možností přizvat přátele ke hře, začít hru v multiplayer režimu s možnostmi sledování výkonu a porovnávání skóre s jinými. Aplikace vytvořené pomocí GameKit APi budou pracovat s Game Centrem, novou herní sociální sítí Apple dostupné pro iPhone a iPod touch koncem tohoto roku.

Nové enterprise funkce v iPhone OS 4 zahrnují vylepšení v bezpečnosti, rozšiřitelnosti a kompatibilitě. Nové Mobile Device Management služby mohou být integrovány se servery třetích stran pro bezdrátové nastavení, dotazy a dokonce vymazání a uzamčení iPhone telefonů. iPhone OS 4 nabízí velkým společnostem možnost zabepečit telefon a bezdrátově distribuovat vlastní aplikace zaměstnancům. Nová funkce Data Protection používá heslo uživatele jako kódovací klíč pro ochranu emailových zpráv a příloh uložených na telefonu. iPhone OS 4 poskytuje možnosti nastavit delší a komplexnější hesla, čímž se stává iPhone a jeho data ještě bezpečnějšími. iPhone OS 4 dovoluje IT manažerům nastavovat více Exchange ActiveSync účtů a je kompatibilní s Exchange Serverem 2010 a obsahuje podporu pro SSL VPN aplikace od Juniper Networks a Cisca.

K dnešnímu dni bylo staženo více než 4 miliardy aplikací z revolučního App Storu a více než 185 000 aplikací je dostupné zákazníkům v 90ti zemích. Více než 85 miliónů iPhone a iPod touch uživatelů na celém světě si může vybrat neuvěřitelné množství aplikací z 20ti kategorií, včetně her, novinek, sportu, zdraví, obchodu, cestování atd.

Dostupnost

iPhone OS 4 beta a SDK jsou již dnes dostupné pro členy iPhone Developer Programu na stránkách developer.apple.com. iPhone OS 4 bude nabízen jako softwarová aktualizace pro iPhone a iPod touch uživatele již toto léto. Verze iPhone OS 4 pro iPad bude k dispozici na podzim.

Omezení

Některé funkce nebudou k dispozici na všech produktech. Například multitasking bude k dispozici pouze u iPhone 3GS modelů nebo třetí generaci iPodu touch (modely z konce roku 2009 s 32 GB a 64 GB)

Poslat Apple představil iPhone OS 4 na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License