Google zamýšlí opustit H.264 video ve prospěch WebM v Chrome

Google zamýšlí opustit H.264 video ve prospěch WebM v Chrome

Google oznámil záměr odstranit podporu pro H.264 video přehrávání ve svém Chrome prohlížeči aby "umožnil otevřenou inovaci", avšak stále plánuje propagovat Adobe Flash.

Podle produktového manažera Google Chrome, Mika Jazayeri, společnost se bude "zaměřovat na technologie, které jsou vytvořeny a licencovány na otevřených webových principech", zejména co se týče WebM VP8 a Theora video kodeky, které Google vypustil po té co koupil On2 minulý rok.

To pak odstraňuje podporu pro MPEG 4 H.264 kodek, které je komerčně licencován skupinou patentových vlastníků. Gogole však nepoužívá stejné principi, pokud se to týká podpory Flashe, který je na rozdíl od H.264 kompletně proprietární a není administrován standardizačními procesy.

V srpnu MPEG Licenční autorita oznámila, že rozšíří licenci bez poplatku bez omezení na internetový broadcast formátu H.264 koncovým uživatelům, čímž odstraňuje klíčovou výhodu WebM formátu a utvrzuje Apple v jeho podpoře formátu H.264 jako formátu pro HTML5 video na webu.

Google se na druhou stranu snaží prosadit svůj WebM formát, který je doposud spíše ignorován. Zejména kvůli tomu, že VP8 technologie, kterou používá WebM není kvalitativně srovnatelná s H.264. Není také zcela zřejmé, zda nevyužívá některý z patentů, které vlastní H.264 a Google se netváří, že by ručil za právní problémy s využitím tohoto formátu.

Podobný problém měl také Microsoft s formátem VC-1, u kterého se zjistilo, že se jedná o derivát MPEG standardu, což pak znemožnilo Microsoftu profitovat na poplatcích za tento formát.

Okamžitě po oznámení tohoto záměru se zvedla vlna odporu vůči tomuto kroku.  Google začal byl obviňován, že mu nezáleží na uživatelích a že chce propagovat pouze svůj kodek. Další se pozastavují nad podporou otevřenosti a současnou podporou flashe.

Důsledky

Odstranění podpory H.264 z Chrome bez jakéhokoliv profesionálního nástroje pro WebM pravděpodobně způsobí masivní odchod uživatelů od tohoto prohlížeče nebo instalaci doplňků, které umožní přehrávání H.264 formátu.

Mozilla již odmítla licenci pro přehrávání H.264 videa ve Firefoxu. Během dvou let se podíl Firefoxu začal usazovat a v podstatě příliš neroste od roku 2009, kdy začal růst podíl Chrome. Růst Google šel zejména na úkor Internet Exploreru a růst Firefoxu, Safari pomalu roste poslední dva roky.

30 % uživatelů tak používá prohlížeč Mozilly a neumí přehrávat H.264 video, zatím co 65 % webových uživatelů používá IE, Chrome nebo Safari a ti přehrávání H.264 videa zvládají. Pokud bude Google následovat Mozillu, uživatelé budou muset přepnout prohlížeč nebo nebudou schpni přehrávat video, která není poskytováno přes Adobe Flash.

Téměř všechny prohlížeče na chytrých mobilních telefonech podporují H.264. Pokud Google také odstraní podporu H.264 z Androidu, může tak zabít video postavené na standardech a přinutí producenty vrátit se k Flashi jako distributorovi videa.

Ironicky, Flash sám používá H.264 jako interní kodek ve Flash wrapperu, což znamená, že snaha Googlu zrušit H.264 může svět pouze přinutit zůstat u H.264 formátu i když Flash není podporován u iOS zařízení.

Poslat Google zamýšlí opustit H.264 video ve prospěch WebM v Chrome na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License