Milovníci torentů zase ztíží úřadům práci

Milovníci torentů zase ztíží úřadům práci

V tuto chvíli, pokud pracujete s torrenty pro stahování hudby, porušujete v ČR zákon. Současně se stahováním hudby (což je legální), také hudbu poskytujete jiným (což je ilegální). Jedním ze způsobů, jakým je tento způsob sdílení souborů možný zastavit je zavřít tzv. tracker. Tedy server, který udržuje informaci o jednotlivých souborech a uživatelích, kteří jej sdílí.

Protože se tracker stává centrálním prvkem, bez kterého se torrentová síť neobejde, objevují se snahy, jak toto omezení obejít. Program Tribler prý přišel s řešením, které umožňuje fungovat bez centrálního trackeru a i bez vyhledávacího serveru. Klient samotný dokáže poskytovat informace o dostupných torrentech. Uživatel tak může hledat nezávisle na vyhledávači či trackeru, a navíc je to docela ironie, protože díky tomu ani nepotřebuje tzv. torrentový soubor.

Je však třeba zmínit, že ačkoliv jsou torrenty často zneužívané pro distribuci nelegálního obsahu, děje se tak i s obsahem legálním. Například některé linuxové distribuce používají torrenty umožňující stáhnout verzi software. Některé online hry vyžadující lokálního klienta také používají systémy podobného typu atd. Právě díky decentralizaci tohoto systému je možné stahovat data rychleji, protože k vám putují z různých konců sítě, nezahlcují původní server a šetří datovou linku poskytovatele software.

Poslat Milovníci torentů zase ztíží úřadům práci na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License