Finanční výsledky hospodaření Apple za 2. čtvrtletí 2010

Finanční výsledky hospodaření Apple za 2. čtvrtletí 2010

Apple předložil výsledky svého hospodaření za 2. fiskální čtvrtletí 2010 a znovu překonal očekávání Wall Streetu když včera oznámil prodeje 8,75 mil. iPhonů a 2,94 miliónů Maců, což je nárůst o 90 % v zisku. Druhé čtvrtletí tak pro Apple znamenalo zisk 3,33 dolarů za akcii. Wall Street očekával zisk 2,45 dolarů. Naposledy zveřejněný zisk Apple byl 13,5 miliard dolarů, čtvrtletí zisk byl 3,7 miliardy. Zprávy o Apple oznamoval CIO Apple Peter Oppenheimer a COO Tim Cook.

Počítače v Americe se prodávaly o 20 % více než loni, a o 26 % více zisku. Celosvětově prodeje Maců vzrostly o 3 procenta a zisk se zvýšil o 49 %. Celosvětově nejvyšší růst zaznamenala Asie, kde Apple prodal o 67 procent více Maců. Zisk se zde zvedl o 184 procent. Nejvýrazněji přispěla Čína, jejíž zisk byl téměř 1,3 miliardy. Oproti předchozímu roku je to 200 % nárůst.

Apple oznámil na dva nové obchody v Shanghai, cílem je mít otevřeno 25 obchodů v Číně do konce kalendářního roku 2011.

Prodeje počítačů

1,7 miliarady dolarů ze zisku z prodeje maců je ze stolních počítačů, zatímco většina, 2,8 miliardy vznikla z prodeje MacBooků. Celkově prodej počítačů vzrostl na 4,5 miliardy dolarů, což je o 3 miliardy více než loni.

Prodeje stolních počítačů rostly o 40 procent oproti druhému čtvrtletí 2009 a zisk se zvýšil o 45 procent. Prodeje přenosných počítačů rostly o 28 procent a o 17 procent se z nich zvýšil zisk.

Březen 2010 je označen jako březen ve kterém se prodávalo nejvíce Maců v historií Apple.

Apple iPhone a Apple TV

Prodalo se 8,75 miliónů iPhone telefonů, což je o 131 procent více než v tomtéž období minulý rok. Celkový zisk za čtvrtletí v prodejích iPhone telefonů bylo 5,6 miliardy, což je hodně nad 2,4 miliardami z minulého roku.

Jedná se nejlepší čtvrtletí prodejů iPhone telefonů.

131 procent roční nárůstů prodeje oproti předchozímu roku, a 3x více než je růst trhu chytrých telefonů, který se podle IDC pohybuje okolo 41 %. Průměrná cena iPhone se pohybuje okolo 600 dolarů.

Zákazníci ohodnotili iPhone jako nejlepší v JD Power Study v roce 2010.

Vývojáři velmi pozitivně hodnotí iPhone OS 4.0. Zákazníci si budou užívat přes 100 nových funkcí, včetně multitaskingu a složek (v červnu po jeho uvedení na trh)

3G verze iPadu je plánována na 30. dubna. 9 dalších zemí se jej dočkají koncem května.

Silný výkon nových a předchozích telekomunikačních společností přinesl iPhone rekordní čtvrtletí. V současnosti má Apple smlouvu se 151 telekomunikačními společnostmi na národní úrovni. Během čtvrtletí přibyla smlouva s dalšími osmi. Tři země mají exkluzivitu na iPhone: USA, Německo a Španělsko. Několik menších zemí má exkluzivitu nebo společnou exkluzivitu, ale tyto tři jsou hlavní. Během minulých let se Apple přesunul na řadu trhů bez exkluzivní smlouvy. V každém případě se prodeje iPhone zvýšili a podíl na trhu zlepšil. "To jsme se zatím naučili a to jsou zatím naše výsledky. Opatrně uvažujeme nad každou zemí a volíme přístup, který je nejlepší v našem zájmu," říká Cook.

Poptávku po iPhone zvyšuje inovace produktu, nový software, nový hardware, nové produkty, nové distribuční místa, nové telekomunikační společnosti a geografické rozšiřování. "Trh chytrých telefonů je opravdu skvělý. Vysoké zvyšování podílu na trhu a odměny. Čísla jsou vyšší dokonce vyšší mimo USA než v samotných Spojených státech." Radoval se Cook.

Apple TV: Ačkoliv se počet kusů zvedl o 34 procent, celková čísla prodejů jsou velmi malá, stále produkt klasifikujeme spíše jako hobby. Macy soutěží na trhu s 300 milióny prodanými počítači ročně. iPhone soutěží na trhu s 1,2 miliardami prodaných telefonů ročně. iPod soutěží na trhu se 100 milióny přehrávačů ročně. To jsou trhy s enormní velikost. Trh Apple TV není tak velký. Nechtěl bych aby měl někdo z této prezentace špatný dojem.

iAd je pro Apple "smočením prstů ve vodě," říká Openheimer. Od Apple se vtomto směrul nedá letos mnoho očekávat, spíše se bude hodně učit.

Apple iPad

Prodeje iPadu nezačaly v uzavřeném čtvrtletí, ale analytici měli otázky na zástupce Apple ohledně tohoto zařízení.

Oznámení iPadu nemělo zřejmý dopad na prodeje Maců či iPodů v březnu. "Nemáme zatím dostatek informací abychom z nich dělali závěry," říká Cook. "Jsme pochopitelně nadšeni z prodejů iPadu, předčily naše očekávání."

Ohledně 3G versus WiFi verze Cook říkal: "Je příliš brzo na tuto otázku odpovědět. Je nutné, abychom oba tyto modely začaly prodávat vedle sebe abychom mohli říci, který z těchto modelů bude úspěšnější."

Ve výrobě iPadů není problém, avšak poptávka v Americe byla větší než se čekalo. "Bohužel jsem tak nuceni oddálit mezinárodní prodej, abychom mohli začít prodávat 3G verze v Americe a být schopni mít  zde dostatek Wi-FI verzí pro Americký trh. Velikost poptávky nás, alespoň zpočátku ohromila." pokračuje Cook.

Obchodní marži z prodeje iPadů Apple nesdělil, nicméně řekl, že cena je velmi agresivní. Trh pro iPad je podle Apple obrovský a Apple chce ze svého první kroku na tento trh získat maximum. Nijak nekomentoval softwarové upgrade iPadu, tyto otázky by měly být zodpovězeny v červnu.

Apple iPod

Apple vydělal 3,3 mililardy prodejem iPodů. Prodal celkem 10,89 miliónů zařízení. Ačkoliv poklesl prodej o 1 procento oproti roku 2009, celkový zsik se zvýšil o 12%.

Prodeje iPodu touch jsou silné, prodeje rostly o 63 procent každý rok. Nejvíce se iPod touch prodával v minulých dvou letech.

Podíl na trhu MP3 přehrávačů zůstává přes 70%, iPod je nejžádanějším přehrávačem a pokračuje v získávání trhu v Autrálii, Anglii, Kanadě a Japonsku.

Prodeje v iTunes dosáhly 1,1 miliardy, což dosud nejlepší čtvrletí. Z App storu bylo staženo 4 miliardy kusů software.

Výhledy na 3. čtvrtletí 2010

Apple predpokládá zisk mezi 13 miliardami a 13,4 miliardami, což by mělo dělat zisk 2,28 až 2,39 dolarů na akcii. V minulém roce v tomto období, Apple vydělal 9,7 miliardy (2,01 dolarů na akcii). Podle predikce Apple, daň v roce 2010 bude snížena z 29 na 27 procent díky vyššímu podílu mezinárodních prodejů.

Celá prezentace finančních výsledků bude k dispozici na stránkách Apple ještě 2 týdny.

Poslat Finanční výsledky hospodaření Apple za 2. čtvrtletí 2010 na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License