Francouská digitální gilotina nemá koho odstřihnout od internetu

Francouská digitální gilotina nemá koho odstřihnout od internetu

Francouzský pokus "třikrát a dost",  kdy se snaží zabránit nelegálnímu stahování, vyžaduje práci soukromé společnosti, která sbírá data o IP adresách na sítích umožňující sdílení souborů a pak je odesílá vládě, která pak žaluje vlastníky IP adres. Společnost která to pro stát dělá - TMG, však má nyní z ostudy kabát. Minulý týden se do ní totiž někdo naboural a francouzská vláda "dočasně pozdržela" získávání nových dat od TMG, zatímco probíhá vyšetřování.

Epizoda začala minulý týden, kdy francouzský novinář našel velmi nezabezpečený TMG server na internetu a podařilo se mu získat interní TMG aplikace a skripty, společně s cachí IP adres. Podle původní zprávy, bezpečnost na serveru byla tak špatná, až se divili, že se "TMG nestala pobočkou Sony" (naráží na podobné problémy Sony s nezabezpečenou sítí) - nebo server nebyl honeypot. (Server sloužící k nalákání hackerů).

Ukázalo se však, že problém je skutečný. Eric Walter, hlava francouské HADOPI protipirátské agentury, která administruje režim třikrát a dost na twitteru publikoval zprávu: "par mesure de précaution l' #hadopi a décidé de suspendre provisoirement son interconnexion avec #TMG" (z preventivních důvodů bylo pozastaveno přijímání nových dat od společnosti TMG).

Je ironií, že právě zákon HADOPI ve Franci přinutil občany zvýšit bezpečnost jejich vlastního připojení na internet s tím, že není možné se vymlouvat na "souseda, který použil vaši Wifi". Samotné zavedení systému do praxe však ukazuje, že ani vlastní dodavatel dat si neumí zabezpečit server. To těžko může vybudovat důvěru ostatních. Na stránkách TMG je komická věta "TMG zabezpečila celou produkční platformu a uzavřela přístup díky velmi výkoným bezpečnostním systémům".

Poslat Francouská digitální gilotina nemá koho odstřihnout od internetu na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License