Microsoftu se nelíbily počítače od Apple

Microsoftu se nelíbily počítače od Apple

Na Apple Insider se objevil zajímavý článek. Podle něj Microsoft pár hodin před včerejším odhalením nových přenosných počítačů (MacBook Pro 15",MacBook 13", MacBook Pro 17" a MacBook Air) a tvrdí že jsou zatíženy daní od Apple. Všichni jeho zaměstanci obdrželi email, že nové systémy jsou předražené, s nedostatečným výkonem a uzamčené.

Server Gizmodo, který publikoval některé části emailu od Microsoftu říká, že k emailu byly přiloženy i grafy a tabulky porovnávající podobně oceněné Windows a Mac Notebooky a několikrát (osm) obviněné za "Daně Apple".

"Email je zajímavý, nic z toho co zde bylo napsáno není špatně, ale nic z toho také není nové. Co je však důležitější, kompletně schází pointa.", píše Gizmodo. "Většina zákazníků Apple si je velmi dobře vědoma, že si mohou koupit levnější počítač jiného výrobce -- konečně hardwarové specifikace Apple nejsou žádným velkým tajemstvím."

Microsoft také uvedl studii společnosti Morgan Stanley z minulého měsíce ve které tato firma citovala vyostřenou globální ekonomii jako indikátor toho, že růst v high-end PC průmyslu se bude snižovat a ponechala prostor pouze pro počítače pod hranicí 1000 dolarů, kam se Apple nesnažil pronitnout.

"Dokonce i když Apple sníží ceny, Applovské daně jej dostanou velmi daleko od hranice 1000 dolarů," tvrdí Microsoft v emailu. "Můžete dostat přenosný počítače s větším pevnám diskem, více paměti, čtečkou karet, více USB porty a větší obrazovkou za mnohem méně než Maca."

Apple nabízí svým zákazníkům pouze jeden velmi upgradovatelný Mac - Mac Pro, který však stojí 2799 dolarů. Zákazníci ve světě PC však mohou upgradovat jakýkoliv stolní počítač, bez nutnosti utrácet mnoho peněz na nový software, který bude nutný při přechodu na novou řadu počítačů.

"Stále nové a nové kupování software dělá z Maca o mnoho další hračku než PC," říká Microsoft. "Koupení Maca znamená zahození vašeho software a koupení nové aplikace (až 1100 dolarů), která na Macovi poběží, to co by jste jinak mohli snadno provést na novém PC."

A tady se konečně dostáváme k jádru pudla. Microsoft se evidetně bojí lidí, co nechtějí Visty a raději přejdou na Mac OS X, protože když budou potřebovat, snadno si tam Windows doinstalují, ale většinou se zjišťuje, že i konvertité na těch Windows tak nelpí. Ale pokračujme v článku.

Microsoft obviňuje Apple za pozdržování novinek v hardwaru v Macích, které byly k dispozici na Windows již "léta" jako HDMI, Blue-Ray, eSATA, ćtečky karet, vestavěné 4G, čtečky otisku prstů a TV karty.

A jsme zase u toho, všimli jste si jak krásně se Microsoftu podařilo vyhnout otázce 64-bitového systému? Že oněch magických 8GB RAM je v PC naprosto k ničemu (a to i na 64-bit Windows)? Že PC dosud nemají standardně FireWire? Asi to nemá smysl rozebírat. Ale pokračujme.

"Nejen že pokud si koupíte PC, dostanete poslední výkřik techniky, ale také jej snadno upgradujete. To znamená, že je váš počítač snadněji připraven na budoucnost.... získejte současnou technologii nyní, a zítřejší jakmile bude k dispozici," dále pokračuje Microsoft.

Tohle je již opravdu čistý marketing ve své nejhorší podobě. Teoreticky to tak opravdu funguje. Není problém vyměnit v PC jednu kartu za druhou, ale... Koupili jste si motherboard s procesorem, který bucete později vyměnit za rychlejší? Pokud budete mít kliku rychlejší verze stejného procesoru vám fungovat bude, nová generace? Těžko v nejlepším případě vám "jen" nebude sedět patice procesoru. Že můžete připojit Blue-Ray mechaniku? Jistě a kolik Blue-Ray disků na ní přehrajete než se zjistí že je nutné formát upravit a vy kupujete novou mechaniku za stejně drahé peníze. Tady si asi někdo neuvědomil, že kupování úplně technologické špičky je drahé.

Už jsem se zřejmě dostal do věku, kdy nepatřím mezi tzv. "early adopters", a mám raději věci, které fungují a fungují spolehlivě. Nijak mne však neuspokojí pouze tvrzení výrobce, že jeho výrobek je spolehlivý a už si raději počkám na druhou či třetí revizi. To se týká také Apple. Apple mimochodem také vysvětloval, proč např. Blue-Ray není v jeho systémech. Důvod mi připadal rozumný. Nechce totiž platit spoustu licenčních poplatků dříve, než se Blue-Ray usadí a finalizuje. Jinak by musel totiž zdražit.

Microsoft byl také přinucen udělat 300 miliónovou reklamní kampaň an vyčištění image PC s Windows Vista, které byly poskvrněny reklamou Apple "Já jsem PC, já jsem Mac."

 

Poslat Microsoftu se nelíbily počítače od Apple na facebook
Publikováno 30.11.2007
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License