Nové mapy v iOS 6 se sice nejsou dokonalé, ale mají svá pozitiva

Nové mapy v iOS 6 se sice nejsou dokonalé, ale mají svá pozitiva

Mapy, slovy současného ředitele Apple - Tima Cooka, nedosáhly závazku vytvořit nejlepší možný dojem pro své zákazníky. Ve svém veřejném dopise se Tim Cook omlouvá za nedokonalost současné verze map a uvádí, že i přes vylepšování nových Map (jde to trochu ztuha, protože Pražský hrad je stále u Strahova) si lidé mohou stáhnout jiné mapy z AppStoru jako Bing, MapQuest či Waze nebo navštívit mapy na webu u Googlu nebo Nokie. Odborníci na PR a marketing zpravidla oceňují vystoupení ředitele Apple, protože tím velmi elegantně vyřešil hrozící katastrofu. Nic nekamufloval, přiznal chybu přislíbil nápravu.

Nicméně ne všecho na mapách v iOS 6 je špatně. Podle zprávy výrobce software Onavo, spotřebovávají mapy od Apple výrazně méně dat než jejich Googlovský předchůdce. Ve skutečnost Onavo tvrdí, že mapy od Apple požadují až 5x méně dat ze serveru.

Tento významný pokrok v efektivnosti pochopitelně souvisí s vektorovou grafikou, která ve "standardní" zobrazení používá Apple. Jen na okraj, Google používá bitmapovou grafiku ve stylu dlaždic, při každém přiblížení dostanete buď novou sadu dlaždic, nebo si přiblížíte konkrétní dlaždici, jejíž rozlišení je pochopitelně limitované. Na druhou stranu vektorová grafika zaznamenává pouze křivky a pak je možné tyto křivky zobrazovat vždy hladké bez artefaktů.

Podle měření společnosti Onavo, průměrné stažení dat při jednom přiblížení pomocí Google Maps zoomu stáhne 1,3 MB dat, zatímco stejná operace v iOS 6 vyžaduje 271 KB. Dokonce i satelitní snímky mají o 50 % nižší náklady na přenos dat než Google Mapy, i když společnost Onavo si netroufá spekulovat proč. Arstechnica předpokládá, že je to působobeno úrovní komprese, která je přizpůsobena displejům iPhone.

WIFI uživatele to samozřejmě moc nezajímá, o to větší zájem mají na redukci množství dat uživatelé na 3G a EDGE sítích, tedy uživatelé, kteří používají mapy opravdu v outdoor prostředí.

Poslat Nové mapy v iOS 6 se sice nejsou dokonalé, ale mají svá pozitiva na facebook
Publikováno 30.11.2011
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License