Proč nemá iPad v Izraeli na růžích ustláno?

Proč nemá iPad v Izraeli na růžích ustláno?

Izrael je zcela jistě zemí plnou technických inovací, ale rozhodně není zemí zaslíbenou pro uživatele iPadu, kteří mohou očekávat, že jejich iPad bude konfiskován ihned po příjezdu. Alona Gur řekla časopisu TIME, že byla jedním z prvních lidí, kteří o iPad přišli a je z toho šílená. "Byla jsem v New Yorku a zjišťovala jsem, zda si jej mohu přivézt, řekli mi 'Samozřejmě, jen běžte po červeném kanálu (deklarace cla) a zaplaťte daně.'". Dva dny na to, jsem přiletěla do Ben-Gurionu a udělala přesně to, co mi řekli. Ale to ráno Ministr komunikací přikázal konfiskaci všech iPadů.

Alona Gur pokračuje: "Je to šílené. Připadám si jako bych žila v zemi třetího světa. Clo mne stojí 45 shekelů (cca 12 dolarů) denně za uskladnění, dokud si je nevezmu zpět do ameriky."

Zákaz ministra komunikací všechny zaskočil. Tucty konfiskovaných tabletů Apple jsou nyní uloženy v Ben-Gurionu, dokud si jej majitelé nepřevezmou na své cestě ze země. Ministr tvrdí, že wifi iPadu je nastaven pro použití v U.S.A a nevyhovuje evropským normám, které jsou používány v Izraeli, operuje na vyšších úrovních signálu a je zodpovědný za interference na bezdrátových frekvencích. "Zákazníci, kteří importují Britská auta navržená pro jízdu vlevo, ví že v Izraeli řídíme vpravo a taková auta není možné v Izraeli použít," říká mluvčí ministra Yechiel Shavi.

Ostatní mají však jiný názor. Aviv Eilon, právní zástupce specializující se na technologické zákony, zamítá srovnání s automobily jako "demagogii". Tvrdí, že iPad vyhovuje evropským standardům schváleným v Izraeli a používá stejné wifi, které používají ostatní počítače Apple v zemi. "Je to skutečně otravné. Je to nesmyslné vysvětlení, Na stránkách federální komunikační komise v U.S je jasně řečeno, že iPad vyhovuje evropským normám.

Izraelští experti tvrdí, že nemohou nalézt jediný technický důvod pro rozhodnutí ministra. "Nepochopím proč jej zakazují, opravdu nevím. Nedává to žádný smysl a jsem z toho znepokojený," říká Dor Zakai - team leader operačních systému a hardware v John Bryce Training v Izaeli. "Nyní je to iPad, co bude dále?"

Další komentátor, Aharon Etengoff, otevřeně spekuluje o tom, že ministerstvo se tak snaží ochránit monopol iDigital, jediného oficiálního dovozce Apple, který je vlastněný Chemi Peresem, synem presidenta Izraele. Oficiálně se nikdo z iDigital nevyjádřil, avšak neoficiálně jsou krokem ministra jeho představitelé zaskočeni. Podle iDigital je ministerstvo s nimi ve spojení, a po "odpovědi na otázky k iPadu, na které ministerstvo očekává odpověď Apple během několika dní, bude vše velmi brzy vyřešeno ke spokojenosti všech."

Podle dnešní zprávy z novinek, Izrael již zákaz dovozu iPadů zrušil.

Poslat Proč nemá iPad v Izraeli na růžích ustláno? na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License