Včera byla oznámena hromada novinek u Apple

Včera byla oznámena hromada novinek u Apple

Včerejší tisková konference přinesla celou řadu zajímavých novinek, tak se ně podívejme.

Apple TV

Apple oznámil černé Apple TV za cenu 99 dolarů. Tato verze nebude obsahovat žádný disk a bude streamovat obsah z iTunes nebo iOS zařízení a plně integrovat Netflix z existujícího Apple TV rozhraní. K dispozici by měl být koncem příštího měsíce.

Apple TV zařízení obsahuje pouze HDMI, napájení, optické audio a Ethernet porty (včetně diagnostického USB portu). Zanechává 802.11n síť. Bohužel Apple TV má stále maximální rozlišení 720p, což znamená žádnou možnost pro 1080p streaming z iTunes.

Ale tisková konference nebyla jen o Apple TV. Apple totiž oznamoval i další věci:

Aktualizace iOS na verzi 4.1

Aktualizace řeší řadu problémů s přibližovacími senzory iPhone 4, stejně tak připojení některých Bluetooth zařízení. Jobs tvrdí, že aktualizace iOS 4 urychlí iPhone 3G, který trpí nízkým výkonem u mnoha uživatelů.

Aktualizace také přináší mnoho nových funkcí pro iOS 4 kompatibilní zařízení. Apple přidal vysoký dynamický rozsah pro aplikaci fotoaparátu, což pomáhá vyřešit omezení senzorů (samozřejmě, že to není jen tak). Vše podle způsobu Apple, zmáčkněte HDR tlačítko a máte funkci zapnutou - žádné nastavování nebo upravování. Při snímání fotografie jsou pak exponovány tři snímky, které jsou automaticky kombinovány dohromady, aby poskytly vyšší dynamický rozsah snímku (odhalili větší detaily ve tmavých a světlých částech fotografie - proto ty 2 snímky navíc).

iOS 4.1 také přináší oficiální spuštění Appl Game Center. Stejně jako OpenFeint a Plus+ nabízí centralizované místo pro zobrazení úspěchů a porovnání skóre s jinými uživateli. Navíc obsahuje systém pro soupeření hráčů.

iOS 4.1 bude zdarma pro všechny iOS 4 uživatele příští týden.

iPad dostane iOS 4.2 v listopadu. Bude to také první verze iOS 4.x pro toto zařízení, obsahující i změny v 4.1. Nechybí ani dlouho žádané funkce pro iPad: bezdrátový tisk a AirPlay - bezdrátový streaming audia, videa a fotografií (viz níže).

iPody

Po té, co se probral iOS, se Jobs přesunul na hardware iPodů. Nejdříve ukázal nový iPod shuffle. Zatímco kontroverzní design třetí generace iPodu shuffle odstranil fyzické ovladače ze samotného zařízení, čtvrtá generace zařízení jej přinesla zpět. Nové zařízení vypadá jako menší verze druhé generace shuffle. Stejně jako třetí generace, stále má VoiceOver ovládání. iPod shuffle má pět barevných variant s 2GB kapacitou a prodává se za 49 dolarů.

iPod nano zaznamenalo velmi radikální změny. Apple odstranil známé klikací kolečko, které definovalo iPod od jeho první verze. Místo toho má drobný iPod nano multitouch obrazovku. Na ní jsou vidět ikony jako na iOS s dostupnými funkcemi jako přehrávání hudby. Mimo jiné je možné použít gesto pro rotaci orientace obrazovky. Sedmá generace iPodu nano přichází v sedmi různých barvách, včetně Product (RED) verzi.  8GB model dostanete za 149 dolarů, 16 GB za 179. K dispozici budou příští týden.

iPod touch má za sebou také upgrade. Přibyla mu kamera vepředu i vzadu, stejně jako Retina Display. Zařízení tak má podporu pro FaceTime, který pracuje s emailovou adresou. Kromě FaceTime hovorů, kamera iPodu touch je schopna standardního videa a fotografíí z obou kamer. Zadní kamera může snímat video v rozlišení 720p, ale fotografie jsou stále omezeny na VGA rozlišení. Přední kamera má pouze VGA rozlišení.

iTunes 10

Jobs představil 10. verzi iTunes software. Protože program nyní zpracovává hudbu, video, knihy, iOS aplikace a další, Apple konečně revidoval logo a eliminoval CD. S lehce upraveným uživatelským rozhraním nové funkce zahrnují kompatibilitu s půjčování HD TV (pouze ve státech), nová funkce AirPlay a sociální síť zaměřená na hudbu pojmenovaná "Ping".

Jobs službu Ping označoval jako "Facebook a Twiiter, kteří potkali iTunes". Hlavní devizou této sociální služby by mělo být seznámení s interprety a umělci, které jste dosud neznali.

AirPlay není nic jiného než přejmenovaná služba AirTunes. Apple však přidal možnost streamovat video a fotografie. Kromě možnosti stremování hudby k AirPort Expresu, můžete streamovat hudbu přímo do reproduktorů, které to umožňují od firem Bowers & Wilkins, JBL, Denon či iHome. iTunes také umožňuje streaming video obsahu a iPhoto alb do dalších zařízení, včetně Maců, iPadů, iPhone, iPodů touch a Apple TV.

iTunes 10 již je k dispozici ke stažení.

Poslat Včera byla oznámena hromada novinek u Apple na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License