Velká recenze iPadu: 1. část

Velká recenze iPadu: 1. část

Stánky Apple Insider přinesly zajímavou recenzi iPadu. Vzhledem k rozsahu této recenze a zajímavým postřehům, je zde kompletní překlad. Obrázky jsou k dispozici přímo na Apple Insider (viz odkaz pod článkem). Vzhledem k rozsahu je recenze vydána v několika článcích, zde je k dispozici obsah:

Velká recenze iPadu

iPad není velký chytrý telefon ani zmenšený laptop. Ve skutečnosti se velmi liší od tabletu, jaký znáte. A z tohoto důvodu potěší uživatele, kteří jsou připraveni na něco nového a zmatou či naštvou uživatele, kteří čekají něco starého a známého.

Sem s novým

Jestliže si koupíte iPad, je toho jen velmi málo, co se musíte naučit a téměř k ničemu není třeba studovat jakýkoliv manuál. Vše je minimalistické, nepoškozené s nástroji, které se ukazují pouze tehdy, mají-li smysl. Většinu věcí, které děláte pomocí myš a panelu inspektor zvládnete na iPadu pouze prací prstů.

Dotykem na grafický objekt v textovém editoru je můžete otočit, ořezat či vymaskovat pomocí prstů a intuitivního rozhraní. Kreslení prsty dává výsledky jako kreslení tužkou, sprejem či označovačem. Probrat videa si můžete stejně, jako stránky v časopisu.

Textový procesore Pages na iPadu (který byl používán pro psaní článku na Apple Insider), bude vypadat známý uživatelům stolní verze iWorku, ale zcela jistě nevyžaduje žádné zkušenosti z aplikací Pages 09.

Pryč se starým

Současně je zde mnoho věcí, na které můžete zapomenout. Můžete si cítit trochu ztracení, když hledáte starou konvenci z roku 1980, která vám dovolí se vrátit zpět kde jste byli. Alespoň do doby, než zjistíte, že se můžete dostat z jakékoliv situace jednoduchým klepnutím na jinou část obrazovky.

Těžko najdete tlačítko pro uzavření rozhraní. Apple vymyslel tlačítko zavření pro Macintosh jako způsob zavírání oken a o 30 let později se začaly objevovat úplně všude. Ne však na iPadu.

Neexistuje ukončení aplikace. Jestliže jste s aplikací skončili, vrátíte se prostě zpět na domovskou obrazovku klepnutím na tlačítko Home. Aplikace se automaticky ukončí sama. Neptá se u všech otevřených dokumentů, zda si je přejete uložit, prostě se ukončí.

A těžko najdete jakékoliv příkazy pro ukládání. Aplikace, které pracují s dokumenty je ukládají automaticky jak pracujete, většinou s využití systému kontroly verzí, který dovoluje zvrátit změny v dokumentu krok, po kroku, dokonce i tehdy, když ukončíte aplikaci a otevřete soubor znovu.

Není viditelný žádný souborový systém nebo práva k souborům, neotevírá se souborový dialog jako ho známe z Finderu, který by umožňoval prohlížení souborů v systému. Nemá smysl spravovat systém, pro otevírání souborů, protože aplikace může otevřít pouze své vlastní soubory.

Všechny tyto věci chybí, protože se Apple rozhodl, že u počítačů často nejsou zapotřebí nebo chtěné. Apple se domnívá, že se jedná o akceptovanou konvenci, která je často matoucí a komplikuje práci takovým způsobem, že přidává jen minimální hodnotu většině uživatelů, ale přidává jim velké množství komplexnosti, kterou nepotřebují.

Tato recenze přinese přehled iPadu jako vize Apple budoucích počítačů, který odmítá zvyk že "počítače" musí nutit lidi zápasit s velkým množstvím komplexity, místo aby hledal způsob jak zjednodušit práci většině uživatelů jednoduchým zpracováním složitých úloh.

Jestli bude tato vize dobře přijata a komerčně úspěšná, se bude muset ještě ukázat, ale iPad je zcela jist v perfektní pozici: získal masivní pozornost, je povědomý instalované základně více než 70 miliónů iPhone OS uživatelů, má rozumnou cenu a má hromadu velkých vývojářů, kteří jsou schopni mu zvýšit hodnotu více než 3 500 tisíci aplikacemi, které jsou dnes k dispozici na iTunes App Storu.

Pokračování: Velká recenze iPadu: 2. část

Poslat Velká recenze iPadu: 1. část na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License