Oracle vzdává vývoj Open Office

Oracle vzdává vývoj Open Office

Oracle ve svém pátečním tiskovém prohlášení uvedl, že upouští od myšlenky komerčního využití OpenOffice.org a předává projekt open source komunitě. Dále nebude nabízet žádnou komerční verzi Open Office. V tiskovém prohlášení se doslova píše: "Pokud vezmeme v úvahu produktivní programy a rychlý vývoj v počítačových technologiích, věříme že OpenOffcie .org projekt bude nejlépe spravován organizací, která je zaměřena na podporu širokého okruhu lidí na nekomerční bázi. Zamýšlíme spolupracovat s komunitou na dalším úspěchu Open Office. Oracle bude pokračovat v silném prosazování otevřených standardů ve formátech dokumentů jako je Open Document Format (ODF)."

Z tiskového prohlášení by se mohlo zdát, že Oracle se zachoval štědře k open source komunitě a "věnoval" jí OpenOffice, který získal akvizicí Sunu. Bohužel není to tak docela pravda. Ve skutečnosti Oracle nezbylo nic jiného, než jen právě toto gesto.

OpenOffice.org (OOo) je jedním z mnoha open source projektů. které Oracle získal. OOo byl dlouhodobě zamořen problémy s vlastnictvím a dohledem, kdy se mezi sebou střetávaly zájmy open source komunity a akcionářů korporace (nejdříve Sunu a po té Oracle). Pravidla, která nastavil Sun a byrokratická kontrola kódu odrazovala open source komunitu od projektu. Oracle se nevedlo ve vedení tohoto projektu o mnoho lépe.

Skupina významných vývojářů OOo se nakonec rozhodla zcela oddělit od projektu a vytvořit vlastní alternativu nazvanou LibreOffice. Založili neziskovou organizaci nazvanou The Document Foundation (TDF) ve snaze vytvořit zcela neutrální organizaci (na korporátním vlastníkovi). LibreOffice je sice založená původně na kódu OOo, ale zahrnuje již mnoho změn, které byly řízeny již vývojářskou komunitou.

Většina společností, které historicky přispívaly do OOo vývoje se tak přesunula na stranu TDF a LibreOffice, včetně Red Hatu, Novellu, Google a Canonical. LibreOffice také získalo přízeň významného množství nezávislých přispěvatelů do OOo. Celý vývoj kancelářského balíku se tak přesunul z rukou Oracle k TDF. V praxi tak zůstal Oracle sám na vývoj OOo, zatímco všichni ostatní se začali podílet na tvorbě LibreOffice.

Při založení TDF, vedení TDF pozvali Oracle, aby se projektu účastnil v naději, že databázový gigant bude chtít před obchodní značku OOo a dovolí, aby neutrální společnost převzala vedení projektu. Oracle odmítl nabídku a zvýšil tlak na podporovatele TDF, aby odstoupili z vedoucích rolí v OOo.

Odklon komunity tak učinilo vývoj OOo pro Oracle finančně nevýhodným a to byl důvod, proč Oracle jeho další vývoj vzdal. Oracle nyní tvrdí, že je připraven předat kontrolu nad projektem komunitě, ale je to již jen symbolické gesto. Komunita se již dávno postavila na vlastní nohy.

Celý případ je zajímavý zejména tím, že open source komunita může být v mnoha ohledech silnější, než velká korporace. Je také varováním pro vývojáře, že jednou uveřejněný software pod open source licencí si pak může žít vlastním životem.

Poslat Oracle vzdává vývoj Open Office na facebook
Publikováno 30.11.2010
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License