První uživatelé Leoparda trpí za ostatní

První uživatelé Leoparda trpí za ostatní

Mac OS X Leopard, poslední verze operačního systému od Apple je již více než 1 týden stará. Očekávaných 9 procent již ohlásilo záměr přejít na tyto systém a číslo ještě vzroste během následujících dnů.

Většina uživatelů Leoparda vypadá, že je spokojena. Bylo zde však také dost velké množství stížností. Většina z nich drobné, některé otravné a některé vznesly otázky nad budoucí strategií Apple v operačním systému.

Problém "modré obrazovky" získal asi nejvíce pozornosti, protože se podobal nechvalně známému problému s Windows - Blue screen of death a kromě toho je frustrující projít celým instalačním procesem aby skončil takto neslavně.

Objevila se také nespokojenost nad změnou vzhledu složek, někomu se nelíbil Dock, někomu zase jiné novinky.

Ve vývojářské komunitě, zejména okolo vývojářů Javy to vře kvůli neschopnosti Apple zahrnout do Mac OS X podporu Javy verze 6. Ti to vidí jako další příklad železné kontroly Apple nad vývojáři, kdy Apple se staví do role Otec to ví nejlépe, i když se Java 6 považuje za největší a nejlepší verzi tohoto vývojářského prostředí.

A jak si vede Leopard po prvním týdnu prodeje vzhledem k Tygrovi nebo k Vistě? Zcela jistě neexistuje žádná katastrofa týkající se Leoparda. Pokud budete úspěch měřit prodeji, je Leopard jednoznačně úspěšným systémem.

Před tím, než se pustíme do dalšího rozboru je třeba poděkovat všem, kteří již Leoparda zkoušejí, ačkoliv se může jednat o částečný nebo úplný masochismus. Nezáleží kolik testů bylo provedeno. V okamžiku kdy se operační systém dostane masám, teprve pak se projeví co je operační systém zač.

Windows Vista měly za sebou léta vývojářských verzí, ale stále se objevují problémy s kompatibilitou protože je extrémně obtížné předpokládat co mají lidé spuštěno a v jaké kombinaci. Pro Apple, který úzce svazuje hardware a software to znamená menší množství kombinací, ale stejně se jedná o Herkulovský úkol.

Leopard byl opožděn o několik měsíců aby udělal cestu pro iPhone. Na poslední chvíli byly zrušeny některé funkce pro Leoparda, jako například podpora Time Machine u externích disků připojených přes AirPort. Je tedy znát že Apple se velmi snažil dodržet říjnový termín pro Leoparda.

Strategie Apple utajovat nové technologie může mít nepříjemnou zpětnou vazbu. Jedním z důvodů, proč Apple nepublikuje své nové technologie, je uchovat si své myšlenky o budoucnosti počítačů. Většina technických společností se snaží na sebe upoutat pozornost svou vizí budoucnosti. Apple a Steve Jobs přijdou párkrát za rok s nový produktem u kterého zveřejní jeho funkce.

To samozřejmě vytváří obrovský vír spekulací, včetně toho, že Apple vypouští produkty, které si zákazníci chtějí kupovat a pomáhá to Apple lépe prodávat. Také to však vytváří ovzduší nedůvěry a paranoi, hlavně mezi těmi, kteří závisí na produktech Apple.

Mnoho vývojářů si stěžovalo na fakt, že Apple pozdržel finální verzi Leoparada až do oficiálního vypuštění, pravděpodobně proto, aby se Apple vyhnul sdílení operačního systému na P2P sítích ještě před jeho uvedením na trh.

Upřímně řečeno, tento krok nebyl od Apple příliš moudrý, protože vývojáři tak neměli čas otestovat své aplikace s novou verzí Leoparda, což je zcela jistě nenadchlo.

Poslat První uživatelé Leoparda trpí za ostatní na facebook
Publikováno 30.11.2006
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License