Historické milníky Apple 1980 - 1985

30.11.1983: Lotus představuje Lotus Jazz

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Lotus s velkými fanfárami představuje svůj softwarový produkt pro Apple, Apple doufá že se mu tak podaří prodávat Macintosh do velkých společností. Nový program nazvaný Jaz kombinuje pět aplikací - tabulkový procesor, textový procesor, grafický editor, datový management a komunikace. Program je velmi podobný 1-2-3 a Symphony, Lotus programu pro IBM počítače. Nový program Jazz však využívá výhody grafického displeje a myši. Program má být k dispozici v březnu příštího roku za cenu 595 dolarů. Bude vyžadovat vylepšenou verzi Macintoshe s interní pamětí 512 KB (Mac 512K).

Podrobněji o události: Lotus představuje Lotus Jazz

 

30.11.1983: Objevuje se myšlenka Switcheru pro Maca

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Switcher byl aplikace napsaná Andy Hertzfeldem, která umožňovala přepínání programů. Bylo to jakýsi první nástřel pseudo multitaskingu. Aplikace byly umisťovány do samostatných paměťových oddílů a pomocí malého tlačítka v liště si mohl uživatel vybrat do které aplikace si přeje přepnout. Právě v tento den Andy přišel na myšlenku, jak tuto funkci implementovat do aplikace. Teprve mnohem později se Switcher stal součástí nejdříve MultiFinderu a později Finderu. Není bez zajímavosti, že některé nápady Switcheru se dnes používají ve Spaces u Mac OS X. Na stránkách folklore.org Andy Hertzfeld vypráví, jak byla tato aplikace vyvíjena.

Podrobněji o události: Objevuje se myšlenka Switcheru pro Maca

 

30.11.1983: Alan Kay přichází do Apple

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Alan Kay, šéf vědců v Atari Inc. a klíčová osoba pro Atari, které chce získat hlavní podíl na trhu s osobními počítači, rezignoval a převzal vedoucí vývojářskou pozici u Apple Computer Inc. Alan Kay je považován za špičkového vědce na poli počítačových věd. Za dobu svého působení v XEROX PARCu v 70tých letech vedl tým, který zvažoval první osobní počítač, který obsahoval mnoho konceptů, které jsou nyní použity v druhé generaci počítačů vyrobené Apple a dalšími výrobci.

Podrobněji o události: Alan Kay přichází do Apple

 

30.11.1983: Dohoda mezi Apple a Sony

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

V 80tých letech probíhala u Apple další reorganizace, rozdělovala se "Disková Divize", kterou vedl John Vennard, který měl vyvinout pevný disk s označením "Pippin" (později se tak označovala také herní konzole Apple) a další generace diskety nazvaná "Twiggy". Obojí mělo být použito u projektu Lisa a pokud to situace dovolí v celé produktové řadě Apple. Na žádost Roda Holta, Andy Hertzfeld připravil počáteční diagnostiku Twiggy pomocí Apple II. Andy měl radost, že byl místo něj požádán Rich Williams, aby se přesunul do diskové divize jako jejich softwarový guru. Andymu připadala exkluzivní práce pouze pro disk  velmi omezující.

Podrobněji o události: Dohoda mezi Apple a Sony

 

30.11.1983: MacPaint

Image doesn't exist
Foto: Gandalf

Apple Macintosh kombinoval brilantní design hardware a software. Kreslící program MacPaint, který byl vypuštěn s prvním Macem, je příkladem skvělého programování které Apple implementoval.

Podrobněji o události: MacPaint

 
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License