Velká recenze iPadu: 3. část

Velká recenze iPadu: 3. část

Stránky Apple Insider přinesly zajímavou recenzi iPadu. Vzhledem k rozsahu této recenze a zajímavým postřehům, je zde kompletní překlad. Obrázky jsou k dispozici přímo na Apple Insider (viz odkaz pod článkem). Vzhledem k rozsahu je recenze vydána v několika článcích, zde je k dispozici obsah:

Velká recenze iPadu

iPad hardware: Bluetooth síť

Kromě novinky v podpoře klávesnice toho není již moc co říci k Bluetooth funkcím iPadu. Nabízí stejnou verzi Blueooth 2.1+EDR jako iPhone. Nová verze 3.0 tohoto standardu nabízí možnost spárovat tuto rádiovou frekvenci s Wifi kvůli větším rychlostem, ale Apple využívá Bluetooth funkce jen minimálně, alespoň u iPhone OS, takže je jen velmi málo důvodů pro to, mít nějaký zájem na Bluetooth 3.0.

Nejsou zde žádné Bluetooth profily, které již nezná iPhone (jako A2DP stereo sluchátka a běžné mno sluchátka), žádné novinky mimo těch uvedených v iPhone OS 3.0 (jako možnost objevování nových hráčů pro síťové hry bez nutnosti být na stejné Wifi).

Neexistuje sdílení souborů přes Bluetooth nebo tisk z iPadu, ačkoliv je dobrý důvod věřit, že Apple možná přidá podporu tisku u iPhone OS 4.0, protože v dokumentaci u iWorku se píše "přímý tisk z iPadu není v současnosti dostupný," místo "iPad nepodporuje tisk."

iPad hardware: Wifi síť

iPad podporuje WiFi stejně jako iPhone, ale iPad podporuje rychlejší 802.11n síť, která má kromě vyšší rychlosti také větší dosah a potencionálně méně interferencí kvůli využívání téměř nepoužívané sítě 5 GHz.

Připojit iPad k 5 GHz síti Time Capsule nebyl problém, i když se připojil pouze s 150 mbps (MacBook či iMac se připojí s teoretickou rychlostí 300 mbps). Nicméně i se 150 mbps je iPad mnohem rychlejší než iPhone s 802.11 a/b/g kompatibilní sítí, které dosahují maximálních přenosů 54 mbps.

Budoucí verze iPhone nebo iPodů Touch budou mít zřejmě podporu 802.11n sítí, ale nebude možnost změnit v software podporu.

Všimněte si, že WiFi iPad, stejně jako iPod Touch nemají skutečnou GPS, používají WiFi triangulaci pro Location Services, která je méně přesná. 3G verze iPadu poskytují GPS stejně jako iPhone, protože tato funkce se vztahuje k mobilním čipů (3G mobilní sítě používají GPS informace).

Někteří uživatelé iPadu si stěžovali na nízkou úroveň příjmu signálu ve srovnání s jinými zařízením, autor článku na Apple Insider se s tím však nesetkal. Testy sítě ukázaly, že při připojení k 802.11g síti je iPhone 3GS mírně rychlejší v downloadu (nikoliv však v uploadu) než iPad. Změna sítě na 802.11n má pochopitelně příznivý efekt v nárůstu rychlosti stahování u iPadu, avšak stále se nepohybujeme v teoretických hodnotách 150 mbps.

Pokud však hodnotíme výkon sítě v reálných úlohách jako odesílání zpráv, prohlížení map či webu, iPad vypadá rychlejší než iPhone, zejména kvůli rychlejšímu procesoru a RAM architektuře.

iPad hardware: video výstup

Stejně jakou iPhone a iPod touch, iPad může používat stejné kompozitní či komponentní video kabely pro prezentaci videa ve standardním rozlišení či analogové video s 480 řádky.

Nicméně nová možnost VGA konektoru (který je pouze u iPadu), přináší možnost připojit monitor s rozlišením 1024x768 bodů. Současné iPhone a iPod modely nebudou fungovat s VGA kabely, protože nejsou navrženy pro podporu vyšších rozlišení než sami mohou zobrazit. VGA funkce podporuje výstup pouze ve horizontální poloze.

iPad získal nový VGA kompozitní výstup určený zejména pro podporu video projektorů, které dovolí manažerům prezentovat Keynote dokumenty přímo ze zařízení. Podle lidí v Apple Storu je také navržen k tomu, aby dovolil uživatelům sledovat filmy a fotografie na externím monitoru či TV (s podporou VGA).

Aplikace musí být napsány speciálně s podporou VGA, vývojáři si vybírají, zda chtějí pouze zrcadlit výstup tabletu na externí displeje nebo prezentovat něco jiného, jako to dělá Keynote (Na výstup je prezentace, zatímco uživateli se zobrazují poznámky na iPadu).

Jediné aplikace, které podporují VGA jsou Photos, Videos a You Tube. Photos v současnosti pouze ukazují prezentace a pokud se pokusíte popostrčit aplikaci na VGA výstupu zůstane předchozí fotografie. Videos a YouTube ukazují pouze aktuální video bez ovládacích prvků. Pokud přehráváte video na YouTube pomocí VGA, přehrávání na iPadu se zastaví.

To znamená, že nemůžete dát svůj prohlížeč nebo Mapy na VGA projektor, hry nebudou nutně hratelné na externím displeji, pokud se k tomu nerozhodne vývojář.

Nicméně to otevírá potenciál pro velmi zajímavé síťové hry, které používají iPad pro ovládání sdílené výstupní obrazovky pro každého hráče, zatímco všichni na svých iPadech vidí pouze svou soukromou hru (jako např. jaké karty mají v ruce, jaké písmenka ve Scrabble nebo ovládání hrdiny v týmové hře).

VGA adaptér se prodává zvlášť za 29 dolarů.

Pokračování: Velká rezenze iPadu: 4. část

Poslat Velká recenze iPadu: 3. část na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License