Velká recenze iPadu: 6. část

Velká recenze iPadu: 6. část

Stránky Apple Insider přinesly zajímavou recenzi iPadu. Vzhledem k rozsahu této recenze a zajímavým postřehům, je zde kompletní překlad. Obrázky jsou k dispozici přímo na Apple Insider (viz odkaz pod článkem). Vzhledem k rozsahu je recenze vydána v několika článcích, zde je k dispozici obsah:

Velká recenze iPadu

iPad software: Human Interface Guidelines a flexibilní orientace

Dalším zajímavý aspektem iPad HIG je trvání na tom, že zařízení nemá žádnou základní orientaci. Není žádné nahoře nebo vlevo dole, je to tak, jak to uživatel zrovna drží.

iPad iPhone OS 3.2 zavádí úvodní obrazovku, která se může natočit jakýmkoliv způsobem. Od aplikací se očekává že budou pracovat tak, jak chce uživatel, ačkoliv někteří budou chtít mít pevnou orientaci. Například Keynote pracuje pouze v horizontálním režimu.

Jestliže nechcete mít konektor sluchátek "nahoře", otočte iPad a nyní jej máte dole. Obrazovka se sama přizpůsobí. Je to tak přirozené, že je to kompletně neviditelné. Je to velmi nová myšlenka, která zde na spotřebitelském zařízení dosud nebyla.

iPad software: nová vylepšení a funkce

Kromě celkové struktury vynucené HIG iPadu, nový iPhone OS 3.2 obsahuje mnoho drobných vylepšení a funkcí v celém systému i aplikacích.

Kromě již zmíněných funkcí textu, je zde podpora pro vlastní virtuální klávesnice určené pro speciální účely (například klávesnice s numerickým blokem v tabulkovém procesoru) či vlastní gesta.

Uživatelé mohou změnit pozadí domovské obrazovky (a jak již bylo zmíněno dříve, převrátit domovskou obrazovky do horizontálního režimu). Je trochu otravné, že Apple přehazuje aplikace při změně orientace stránky, což je docela zřejmé ignorování HIG principu neměnil umístění očekávaného rozhraní uživatele. (Viz obrázky na Apple Insider)

Různé bundlované aplikace získaly nové funkce. Photos podporuje iPhoto 09 Places funkce, prezentuje fotografie pomocí geotagů. iPod může vytvářet a pojmenovávat nové seznam skladeb. YouTube podporuje přehrávání 720p souborů. Mapy podporují vrstvy Google terénu, společně se zjednodušeným uživatelským rozhraní pro hledání směrů.

iPad software: zřetelně chybějící aplikace

Některé aplikace z iPhone s na domovskou obrazovku iPadu nedostali z pochopitelných důvodů: Není zde SMS nebo Phone, ve skutečnosti není důvod pro samostatnou aplikaci Compass (aplikace je spíše ukázka funkcí iPhone 3.0, většina lidí ji používá stejně pouze v Mapách či příslušných aplikacích). Nemá smysl jít běhat s Nike+ a iPadem na zádech.

Ale je zde velký seznam aplikací, které zde chybí z jiných důvodů. Jejich odstranění napovídá, že Apple je vyloučil kvůli nové strategii pro widget aplikace jako Calculator, Clock, Weather či Stocks.

Myšlenka že iPhone OS 4.0 zavede nový model běhu více aplikací současně, která nutně překryje nutnost pro widget aplikace (jako tomu bylo u Pomůcek Systému 7) nebyla vyjasněna ani na tiskové konferenci, Jobs se odpovědi vyhnul.

Zatímco uživatelé mohou provádět většinu výpočtů či kontrolu počasí a akcií přes Google v Safari, úplné vynechání všech widget aplikací lze těžko vysvětlit, pokud nepředpokládáte že Apple má Plán B a rozhodl se nezahrnout staré verze aplikací z iPhone, protože by vypadaly lacině a aktualizace do velké verze iPadu by byla příliš náročná na čas a práci.

Pokud Apple připravuje alternativní cestu pro prezentaci appletů, které se dívají po takových informací, zcela jistě to vysvětluje proč je zde v tuto chvíli takové prázdné místo.

Je zřejmé, že iPhone OS 4.0 nabídne věci, které Apple nepopisoval během uvedení iPadu. Například iChatAgent bude užitečný pouze pro bundlovanou aplikaci. Uvidíme co se bude s widgety dále dít. Uživatelé iPadu budou muset čekat déle, protože iPhone OS 4.0 se bude distribuovat v červnu, ale iPad verze bude až koncem roku.

Pokračování: Velká recenze iPadu: 7. část

Poslat Velká recenze iPadu: 6. část na facebook
Publikováno 30.11.2009
 

Změna barev | Autorská práva | Kontakt | Podpora | RSS kanály
© 2006 Gandalf, Design by Mirek
Creative Commons License